A tudás hatalom. Mondja a latin közmondás, és milyen igaza van. De nem csak hatalmat ad, hanem tiszteletet is kelt, és önbizalmat is ad.

Vannak helyzetek, amikor sajnos muszáj kiadást áldoznunk a tanulás oltárán. Azonban ha a szakmád nem követeli meg, hogy államilag elismert papírod legyen, vagy csak hobbiból fejlesztenéd elmédet, akkor nem kell 50-100 ezer forintokat, vagy még többet áldoznod egy tanfolyamra.

Az interneten manapság már minden lehetőséged adott, hogy bármilyen témával legalább az alapokig megismerkedhess teljesen ingyen. Nézzünk is pár példát.

„A tudás lehetőséget ad a változásra.” (Claire Fagin)

1. Nyelvtanulás 

nyelvtanulás

Nyelvtudásod nem csak a munkád során, hanem már a mindennapi életben is nagy segítségedre lehet. Akár egy nyaralás során is nagy hasznát veheted, ha legalább egy nyelv alapjait ismered.

Megannyi ingyenes videót, letölthető tananyagot találhatsz az interneten, hogy fejleszd tudásod.

A Tanoda például egy 20 leckés tanfolyamot kínál a kezdő angol és német nyelvtanulók részére. De feliratkozhatsz náluk hetente frissülő szókincsfejlesztő feladatokra, gyakorolhatsz játékosan dalszövegek segítségével, elvégezhetsz szintfelmérő teszteket és sok-sok online feladatsort.

Ha jobban kedveled a telefonos alkalmazásokat, akkor próbáld ki a Duolingo-t. Milliók használják világszerte, és nem véletlenül. 28 nyelven kínál neked tanulási lehetőséget, többek közt spanyolt, németet, angolt, olaszt és oroszt. Gyakorolhatod vele a nyelvtant, a hallás utáni szövegértést, a kiejtést, fejlesztheted a szókincsed és mindezt teljesen ingyen!

Duolingo nyelvtanulás

Forrás: pinterest.com

De kipróbálhatod a Memrise applikációt is, amely inkább a szókincsfejlesztésre fókuszál. Tanulhatsz vele például franciát, angolt, kínait, arabot, összesen 23 nyelvet. Szórakoztató módon segít gyarapítani tudásod és ezt igazán különleges módon teszi. Az egyes kurzusokhoz tartozó segítő kártyákat maguk a tanulók hozták létre, így egy nagyon színes, különböző kultúrákat tartalmazó nyelvtanulási lehetőséget kapsz.

Mindkét applikáció elérhető iOs és Android operációs rendszerre is.

2. Weboldal készítés

Weboldalkészítés

Akármilyen meglepő is, de ahelyett, hogy kifizetnél akár több 100 ezer forintot egy programozónak új honlapodért, majd a folyamatos karbantartásért, megtanulhatod ezeket saját magadnak is megcsinálni teljesen ingyen!

A WordPress tartalomkezelő rendszer erre nyújt megoldást. Egy kicsit időigényes a használatához szükséges tudás megszerzése, de hosszútávon megéri ebbe fektetni az idődet.

A következő írásomban arról olvashatsz majd, hogy milyen extra bevételekre tehetsz szert induló költség nélkül, ha tudod kezelni a WordPress-t.

Számos forrást találhatsz, ha belevágnál a tanulásba. A wpSuli honlapján például lépésről lépésre megtudhatod, hogy hogyan építsd fel első honlapod, és a SEO (Search Engine Optimization, keresőoptimalizálás) alapjait is megismerheted.

De olvashatsz cikkeket is a témában, vagy megismerkedhetsz a WordPress bővítményeivel is különböző oktatóvideók segítségével, amik szintén nagy hasznodra lehetnek, ha bővítenéd honlapod tartalmát, funkcióit.

Ha kérdéseid maradnak, vagy elakadtál valamiben, érdemes csatlakozni kifejezetten WordPressel foglalkozó Facebook csoportokhoz is, ahol nem csak más felhasználók, de szakértők is segítenek neked a továbbjutásban.

3. SEO (keresőoptimalizálás)

SEO

Már az előző pontban is említettem a SEO-t, azaz a keresőoptimalizálást. Lényege, hogy honlapodat, bizonyos kulcsszavak segítségével az internetes keresők találati listájának elejére juttasd. Ez az internetes kereső esetedben a Google lesz, hiszen Magyarországon szinte kivétel nélkül mindenki a Google keresőmotorját használja.

Ha azt szeretnéd, hogy weboldalad könnyen megtalálható legyen, legjobb esetben a találati lista első 10 helyének egyikére jusson, akkor bizony meg kell tanulnod az alkalmazását.

A korábban említett wpSulin kívül számos lehetőséged van akár írott, akár videós anyag segítségével megismerni a SEO alapjait.

Ha az alaptudást megszerezted, nagyon hasznos megtanulod, hogyan kell a SEO figyelembevételével szöveget, blogcikket írni honlapodra. Ehhez is találsz rengeteg támogatást az interneten.

A Shoprenter is kínál egy ingyenes SEO tanfolyamot, amelyik kifejezetten webáruház tulajdonosoknak szól. Itt az is megtudhatod többek közt, hogy hogyan lehet 1-1 termékkategóriát keresőbarát megoldással létrehozni.

4. Photoshop

Photoshop

Meglehetősen előnyös, ha tudod kezelni a Photoshopot. Nagyon sok területen hasznát veheted, például a közösségi médiában, a weboldalad designjában, vagy akár csak hobbi célból.

A segítségével tudsz képeiden retusálást, színkorrekciót és effekteket alkalmazni, személyeket, vagy hátteret eltávolítani, tudsz névjegykártyát, plakátot, vagy borítót készíteni és még ezer és ezer műveletet végrehajtani.

Egy online Photoshop tanfolyam 100 ezer forint környékén kezdődik, de te megspórolhatod magadnak ezt az összeget, ha nem sajnálod rá az időt.

Több Youtube videó is a rendelkezésedre áll, ha az alapoktól szeretnél megismerkedni a program használatával, de magán az Adobe honlapján is szinte minden fontos információt megkapsz teljesen ingyen ahhoz, hogy kezelni tudd! A baloldali menüsávban, vagy telefonon a témák menü lenyitásával tudod kiválasztani azt a kategóriát, amiben éppen segítségre szorulsz.

Javaslom, hogy ezt a minimális kezdőtudást sajátítsd el, majd nyugodtan kezd el használni a programot, kísérletezz és gyakorolj! Ha elakadsz egy munkafolyamatban, akkor az adott problémára keress rá az interneten. Sokkal több olyan videót töltenek fel a felhasználók, amik csak 1-1 művelet megoldására fókuszálnak.

5. Vegyes tudás idegen nyelven

Vegyes tudás

Ez a lehetőség is egy jó példája annak, hogy ha elegendő tudásod van valamilyen idegen nyelv kapcsán, akkor a világ megnyílik előtted.

Több olyan online tanulási platform is létezik, ahol számtalan egyetem, többek közt az MIT, a Harvard, vagy a Stanford is teljesen ingyenes kurzusokat biztosít. Ezek az úgynevezett MOOC (Massive Online Open Course) oldalak, aminek a magyar megfelelője körülbelül az, hogy Tömeges Online Nyílt Kurzusok.

Az egyik ilyen az Udemy, ami a több mint 100 ezer kurzusával talán a legnagyobb ilyen online oktatási platform. 65 nyelven hallgathatsz meg megszámlálhatatlan kategóriában tanfolyamokat. A programozástól kezdve, a jóga, zene, vagy a marketing témákig szinte minden megtalálható.

A másik a Coursera, ahol matematikai, természettudományi, üzleti, mérnöki és ezernyi más tudást sajátíthatsz el. Annyiban különbözik a többi MOOC-tól, hogy itt egy bizonyos összegért hivatalos oklevelet kapsz egy tanfolyam elvégzését követően.

Ha nem egyetemi szintű tudásra vágysz, akkor is komoly ismeretekre tehetsz szert olyan oldalokról, ahol nem egyetemen dolgozó tanárok adják át tudásukat.

Ilyen oldal például a Teachable, vagy a Skillshare.

+1 tipp vegyes tudásra, magyar nyelven: a Webuni is kínál a magyar tanároknak, illetve tanító kedvű szakértőknek olyan lehetőséget, hogy teljesen ingyen megoszthassák tudásukat az arra vágyó közönséggel. A tömérdek téma közül biztosan te is megtalálod majd, ami téged is érdekel.

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint mikor ügyvédet, vagy könyvelőt kell választanod. Ez valóban így van, hiszen olyan információk birtokába fog jutni, ami a Te és a vállalkozásod számára is bizonyos...

TOP 10 vállalkozási ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

5+1 tipp: Kiadás nélküli bevételi lehetőségek!

Mindenki szeretne olyan vállalkozásba, vagy tevékenységbe kezdeni, ami nem igényel befektetést, azonban nem könnyű ilyet találni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alábbi tippek is csak akkor költségmentesek teljes egészében, ha már alapból vállalkozóként...

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat? Az is foglalkoztat, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, vagy, hogy milyen tanácsokat adnának egy könnyebb indulás érdekében? Mielőtt belefogtam volna az...

Minden, amit egy virtuális asszisztensről tudni lehet!

Gyakran megtörténik velem, hogy egy rég nem látott, vagy egy új ismerősömmel való beszélgetés során szóba kerül a munka, és így az is, hogy én ezzel az online valamivel foglalkozok…majd néznek rám kíváncsian. De mi is ez? Mit is csinálok én valójában? – kérdezik, és...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de ha szívesebben olvasnál, akkor azt lejjebb görgetve megteheted.Sziasztok! Ez a mai interjú, ahogy látjátok egy kicsit más, mint az első, mivel nem csak olvashatjátok, de...

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha kell, új eszközökbe ruház be. Nem tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal, ha elavult technológiát használunk. Szerencsénkre a nagy gyártók folyamatosan előrukkolnak...

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az építőiparra fókuszáltam. Szerencsés helyzetben vagyok, mert nem kellett messzire mennem a téma kivesézéséhez. Férjemmel, Oszonics Lászlóval beszélgettem, mivel ő is ezen a...

Kirándulási tippek – Közép-Magyarország

Lassan itt a rossz idő, ezért érdemes lehet még neked is gyorsan felhúzni a bakancsot és kirándulni egy nagyot! Jó alkalom lehet egy-egy ilyen kiruccanás arra is, hogy végre a családdal tölthess egy kis időt, és ne csak a napi rutinnal legyél elfoglalva. Számomra a...